HTML

Érettségi, felvételi, továbbtanulás

Ez a blog az érettségi, felvételi és továbbtanulás előtt álló fiataloknak készült. Ha Te sem tudod, hogy hogyan tovább az érettségi után, vagy ha tudod és szívesen megosztanád a továbbtanulással kapcsolatos gondolataidat, ne habozz!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Felvi.hu új szolgáltatása mesterszakok ereséséhez

2010.01.13. 10:35 Pinker

Mesterszak kereséshez hasznos új szolgáltatás

 

 

Honlapunk új szolgáltatásával, a Képzési útvonal keresővel az érdeklődők egyszerű formában feltérképezik, hogy adott mesterszakra milyen felsőfokú végzettséggel lehet jelentkezni, illetve az alapképzésre jelentkezők megtudhatják, majdani diplomájukkal milyen mesterszakokon tanulhatnak tovább.

A Képzési útvonal kereső a Felvi legújabb felvételi- és pályaorientációs szolgáltatása, mely abban segít a felvételizőknek, hogy megtalálják a számukra megfelelő képzési útvonalat. Lényege, hogy a megszerzett végzettségekhez az adott képzésről elérhető mesterképzéseket kapcsol. A szolgáltatást az ún. bemeneti szakok (első oklevél, amire meghatározott mesterszak(ok) épülnek) és a mesterszakok felől közelítve is lehet használni, vagyis meg lehet találni a megcélzott mesterszakhoz elvárt alapokleveleket és az adott alapoklevelek után megcélozható mesterképzéseket is.

mesteres kinyitva.jpg

Hogyan működik?

A keresőfelületen szabadszavasan lehet megadni az bemeneti vagy a mesterszak nevét, majd ezután lehet megjeleníteni a térképet. Ha valaki nem biztos benne, melyik szak érdekli, a 'Teljes szaklista' fülre kattintva ABC sorrendbe gyűjtött szaknevek közt is böngészhet.

Ha a felhasználó kiválasztotta az őt érdeklő alap- vagy mesterképzést, a találati ablakban láthatóvá válik az egyes szakok közti kapcsolatok típusa. A szaknév utáni kérdőjelre kattintva - ahol rendelkezésünkre áll ilyen - el lehet érni az adott szak szakleírását és hivatalos leírását (képzési és kimeneti követelmények) is. Utóbbi tanulmányozása különösen ajánlott, hiszen az egyetemek, főiskolák Kreditátviteli Bizottságai meghatározott kreditek teljesítésével más szakokat is elfogadhatnak bemeneti szakként.

1 komment

Felvételi jelentkezési határidő: február 15.

2010.01.13. 09:59 Pinker

A mesterképzésekre jelentkezők számának növekedésére számít az oktatási tárca, a 2010 szeptemberében elinduló szakok esetében ugyanis 3054 képzést indítanak el az egy évvel korábbi 1881 képzéshez képest - jelentették be a minisztériumban december 16-án. Elhangzott továbbá: idén az alap- és mesterképzésekre jelentkezőknek egyaránt február 15-ig kell benyújtaniuk a jelentkezési lapokat.

A 2010 februárjában induló képzések esetében január 15-én születik majd meg a döntés a felvételi ponthatárról, a szeptemberben induló képzésekről pedig már december 15-én megjelentek a diplomásokat, érettségizőket és felsőfokú szakképzések iránt érdeklődőket érintő tájékoztatók - mondta el a felsőoktatási felvételi eljárások hivatalos tájékoztatásán Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke. A szeptemberbe induló képzések esetében február 15-éig kell benyújtania jelentkezési lapokat, mely egyúttal az érettségire való jelentkezés dátuma is. Az esetleges augusztusi pótfelvételi lehetőségről később dönt majd Hiller István oktatási miniszter.

A februárban induló képzésekről Bakonyi László elmondta: mintegy 5820 jelentkező összesen 12311 jelentkezést adott be valamely felsőfokú képzésre, ez a jelentkezői szám pedig a tavalyi adatok (2715) kétszeresét teszi ki. Emellett egy évvel korábban 4792 jelentkezést nyújtottak be. A most februárban induló képzésekre jelentkezők 77 százaléka mesterképzésre, 15 százaléka alap szakos diplomát nyújtó szakra, 8 százaléka pedig felsőfokú szakképzésre jelentkezett. Az 5820 jelentkezőből mintegy 4491 fő első helyen jelölte meg a mesterképzést. Legnépszerűbbnek a gazdaságtudományi képzések bizonyultak, ahova a jelentkezők csaknem harmada adta be a jelentkezését. A tanári mesterszakokat a jelentkezők 8,6 százaléka választotta.

A szeptemberben induló képzésekről összesen négy kötetben tájékoztatják az érdeklődőket: a Felsőoktatási felvételi tájékoztató az alap-, egységes, osztatlan képzéseket és a felsőfokú szakképzéseket, a Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója a mesterkurzusokról nyújt bővebb információkat. Emellett megjelent a Szakirányú továbbképzések című kötet, illetve az egyéb adatokat tartalmazó Felvételi Tájoló. 2010. január végéig megjelenik továbbá egy hivatalos kiegészítés is. A tájékoztatókat a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban és az OH regionális igazgatóságain lehet beszerezni.
A kormány döntése alapján a felvételizőknek immár minimum 200 pontot kell teljesíteniük, a felvételi eljárás alapdíja azonban már harmadik éve ugyanannyi: a kilencezer forintos alapdíj három képzésre való jelentkezést foglal magában. Minden további jelentkezésért kétezer forintot kell befizetni. Egyes intézmények pedig külön felvételi követelményt is meghatározhatnak, e vizsgákért azonban maximum négyezer forintot kérhetnek el.
Az említett tájékoztatóban a tanári szakképzettségekkel együtt 325 mesterszakot hirdettek meg. A képzések száma azonban 3054-re emelkedett, szemben a 2009-es 1881 mesterképzéssel, illetve a 2008-ban meghirdetett 469 mesterképzéssel. Jövőre emellett 3100 alapképzés, 86 egységes, osztatlan képzés, illetve 1199 felsőfokú szakképzés indulhat el. Összesen tehát 7439 képzést hirdettek meg, melyből 4744 nappali, 2571 levelező, 88 esti, illetve 36 távoktatási formában működhet.
Az elektronikus módon jelentkezők jövőre is később, február 23-ig nyújthatják be jelentkezésüket, április végén pedig már megtekinthetők a regisztrációs adatok. A már rendelkezésre álló dokumentumokat június 2-ig, az érettségit, nyelvvizsgát, felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumokat pedig július 8-áig adhatják be a jelentkezők. A ponthatárokat előreláthatóan július 22-én állapítják meg.

(www.edupress.hu)

Szólj hozzá!

Érettségi, felvételi és továbbtanulás - gyertek ide!

2010.01.13. 09:51 Pinker

Érettségi, felvételi, továbbtanulás. 18 éves kor körül ezek a legnagyobb kérdések.

Ha Te is ezek körül "pörögsz", itt a helyed!

A fennti hérom témában bármilyen gondolatod, kérdésed van oszd meg velünk.

Egyrészt kommentek formájában, másrészt ha találsz valami érdekes hírt, vagy netán kedved támad egy önálló poszt megírására, ne fogd vissza magad, küldd el a hnbbbbb@gmail.com címre, és közzéteszem!

 

Várlak benneteket!

1 komment

Címkék: és hírei felvételi érettségi továbbtanulás közös